Тортила Флет (1960)
Front Cover Book Details
Author
Джон Стайнбек
Publication Date 1960
Format Hardcover
Publisher Издателство на Националния Съвет на Отечествения фронт :)
Plot
“Тортила Флет” е един от първите романи на Джон Стайнбек. Публикуван е през 1935г (а голямата му популярност става причина и за филмирането му през 1942г). Романът е ситуиран в местността Тортила Флет в Монтерей (в действителност такъв квартал съществува, но се намира в Кармел), която местност е обитавана предимно от паисанос – хора, в чиито вени тече испанска, индианска, мексиканска и европейска кръв, характерни с бедността, хитростта и благия си характер.

Животът на Дани и приятелите му се променя, когато умира дядо му и получава в завещание две къщи. Изтеглен от скитническия живот и поставен в света на отговорността, Дани получава нов, по-специален статут в обществото, от който са привлечени и старите му другари.

Къщата става символ на тяхното приятелство – мястото, където пият вино (тяхното свещенодействие), споделят преживяното, говорят за момичета, обсъждат каква добрина да извършат за нуждаещите се. Това е мястото, което събира добрия Дани, Пилон, който знае всичко, случващо се в Тортила Флет, хитрия Пабло, Исус Мария Коркоран, на когото само алкохолът пречи да стане светец, глуповатия мошеник Големия Джо, наивния Пират, който от всичко на този свят най-много обича кучетата си.

Приятелите биха направили всичко един за друг, както и за онези, които се нуждаят от помощта им. Въпреки лентяйството, безработицата, пиянството и веселието те се оказват най-добрите жители на местността, обитавана също от леката жена Корнилия, скъперника Торели, който дълбоко в себе си съвсем не е толкова лош.

В заключение мога да кажа, че “Тортила Флет” е една прекрасна книга. Десет години след нея Стайнбек написва друг изключително популярен и интересен роман (“Улица Консервна”), който забележително много напомня “Тортила Флет”.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 859
Read It Yes
Product Details
Series Библиотека Чуждестранни романи
First Edition No
Rare No
Credits
Translator Цветан Стоянов