Свят, населен с демони - Науката като свещ в мрака (2009)
Front Cover Book Details
Author
Карл Сейгън
Publication Date 2009
Format Softcover
Publisher ИК Бард
Plot
Как бихме могли да вземем интелигентните решения относно нашия живот - който все повече зависи от технологиите, - ако не разбираме разликите между митовете на псевдонауката, ню ейдж-мисленето и фундаменталисткия фанатизъм от една страна, и подлежащите на проверка хипотези на науката, от друга? Като прави мащабни паралели с историята и културата, Карл Сейгън изследва и убедително развенчава някои от най-популярните заблуди, като например магьосничеството, чудотворното изцеляване, демоните и НЛО-тата. Въпреки това е тревожно, че в настоящата т. нар. "информационна епоха" псевдонауката процъфтява - с истории за извънземни похищения, "канализиране" на предишни животи и масови халюцинации, които се радват на все повече внимание и адмирации. Както Сейгън демонстрира с блестящо красноречие, омайната песен на сирените на безумието е не просто погрешна крачка в културно отношение, но също така и рискован скок в тъмнината, който заплашва нашите най-основни свободи.

"Изпълнен с безкрайно уважение към религията като цяло, Сейгън заклеймява пиетета към невежеството, който се таи в сърцето на фундаментализма... С убедителни доводи... Забавна... Страхотен залп в битката срещу ирационалността и суеверията."
Олбъни Таймс Юниън

"Написана в характерния за Сейгън елегантен прозаичен стил, книгата предлага голяма доза здрав разум... Всички родители, учители, духовници, политици и гимназисти трябва незабавно да я прочетат."
Сайънтифик Американ
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 873
Read It Yes
Product Details
First Edition No
Rare No
Credits
Translator Маргарит Дамянов