Чудната история на изкуството (1978)
Front Cover Book Details
Author
Драган Тенев
Publication Date 1978
Format Hardcover
Publisher Издателство Български художник
Plot
Не си спомням кога за първи път прочетох тази книга, а още по-малко мога да си спомня колко пъти съм я чел. Тя е една от малкото, които мога да взема по всяко време, да отворя на абсолютно произволна страница и да се зачета с огромно удоволствие. Навремето тя ми разкри за първи път чудния свят на изкуството и оттогава редовно се губя в неговите чудеса.

Драган Тенев е рядко талантлив писател в една доста трудна област на литературата – популяризиране на изкуството. Какво е изкуство, как се популяризира и трябва ли изобщо да се популяризира не му е тук мястото да говоря. Бих нарекъл Драган Тенев, който за съжаление вече не е между живите, “българския Кенет Кларк”. Наистина той няма такава всеобхватна ерудиция като англичанина в “Цивилизацията” например, нито неговата уникална способност да прави изненадващи паралели, но за сметка на това пък – Драган Тенев определено пише много по-увлекателно, макар че и Кенет си го бива. Ако се съмнявате в това, можете да се опитате да прочетете еталона за скука в жанра – “История на изкуството” на Михаил Алпатов, наистина стойностна като информация книга, но почти непоносима за четене.

“Чудната история на изкуството” на Драган Тенев е едно чудно пътешествие в света на скулптурата, живописта и архитектурата – от пещерните рисунки на първобитните хора до съветското изкуство през ХХ в. Между тях са събрани много от най-великите гении на човечеството – като започнем от древния блясък на Фидий, Праксител и Лизип, минем през титаните на италианския Ренесанс – Микеланджело, Леонардо, Рафаело, Браманте и Тициан – и стигнем до гениалните творци от Нидерландските земи – Рубенс, ван Дайк, Рембрандт, а защо не и до изпълнените със светлина и колорит импресионисти и постимпресионисти – Мане, Моне, Дега, Писаро, Реноар, Сезан, ван Гог. Имената (на творци и творби) са твърде много и аз нямам намерение да превръщам тези редове в телефонен указател. С тази задача Драган Тенев се е справил блестящо. Неговият разказ прилича повече на приказка – хората, техните шедьоври и особеностите на историческата епоха се преплитат чудесно и страниците летят неусетно.

Книгата е предназначена за особено широк кръг читатели. Звучи страшно банално, но е така. Може да се чете както от запознати с материята хора, така и от такива, които за първи път чуват гореизброените имена. Разбира се, последните трябва да имат поне малко желание да се запознаят с нещо, по-различно от риалити шоутата по телевизията, купоните по дискотеките, компютърните игри и чатенето в интернет. Когато става въпрос за първа среща със световното изкуство – или поне скулптурата, живописта и архитектурата – това е книгата, която най-горещо препоръчвам, защото по-увлекателна и едновременно информативна от нея няма да намерите. Поне на български.

Все пак, накрая бих искал да спомена и два недостатъка, макар че и двата нямат нищо общо с автора. Сигурно ще ви направи впечатление последната глава (ако сте прочели предишните, разбира се). Тя е наситена с яростна съветска пропаганда и отричане на всичко западно. По всяка вероятност не е писана от Драган Тенев (поне не доброволно). Не се учудвайте, книгата има доста издания и повечето от тях са отпреди 1989 г. Такова е било времето.

Освен това, трябва да отбележа качеството на репродукциите – един задължителен компонент на всяка книга за изкуство. Те за съжаление в повечето случаи са просто чернобели цапаници. Като се има предвид, че говорим за вечни шедьоври, това е абсолютно недопустимо. Така че моят съвет е да използвате мрежата – в нея е пълно с великолепни репродукции, които на хартия (в съответните албуми) можете да имате, само ако сте спечелили шестица от тотото. А ако някой ден имате възможност да посетите Рим, Флоренция, Венеция, Виена, Париж, Лондон или Мадрид и не отминете музеите и картинните галерии с лека ръка, “Чудната история на изкуството” не е била написана напразно.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 910
Read It Yes
Product Details
First Edition No
Rare No